SCHRONISKO "U PRYMY" ul. Nehringa

ul. Nehringa 14
71-814 SZCZECIN
tel. 91 421-69-98

Schronisko Caritas dla bezdomnych mężczyzn przy ul. Nehringa 14 w Szczecinie dysponuje 100 miejscami noclegowymi. Przeznaczone jest dla bezdomnych mężczyzn z gminy miasta Szczecin.. Schronisko dysponuje 7 pokojami wieloosobowymi oraz izolatką dla osób chorych. Przyjmowanie osób do Schroniska odbywa się na podstawie skierowania z MOPR-u.

Po przyjęciu osoby do schroniska i zapewnieniu jej podstawowej pomocy (zaopatrzenie w środki higieny osobistej, odzież, zapewnienie wyżywienia) pracownicy przeprowadzają wywiad w celu ustalenia dalszych kierunków i możliwości pomocy. Wspólnie z podopiecznym staramy się określić najważniejsze potrzeby i odpowiednie dla danej osoby działania pomocowe. Namawiamy mieszkańców do wyrobienia dokumentów, zarejestrowania się w Powiatowym Urzędzie Pracy, przeprowadzenia badań lekarskich itp. Kierujemy do Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w celu uzyskania przez osobę pomocy finansowej lub innej, kompleksowej opieki. Prowadzone są rozmowy motywujące mieszkańców do trzeźwego życia, podjęcia pracy zarobkowej, pojednania się z rodziną, uregulowania spraw z Wymiarem Sprawiedliwości. Nasi mieszkańcy mogą korzystać z konsultacji i terapii prowadzonej przez terapeutę uzależnień, który prowadzi zajęcia terapeutyczne na terenie schroniska. Raz w tygodniu w Schronisku dyżury pełni także lekarz psychiatra, który służy konsultacją i poradą, a osoby wymagające dalszego leczenia kieruje do poradni lub szpitala.

Nasi mieszkańcy mają także możliwość włączenia się w pomoc na rzecz Schroniska poprzez wykonywanie różnych prac związanych z jego codziennym funkcjonowaniem, jak przebieranie i obieranie warzyw, zmywanie naczyń, drobne prace remontowe. Nasze Schronisko ciągle remontujemy, modernizujemy i wyposażamy. Bardzo wiele z prac remontowo-malarskich wykonywanych jest właśnie przez mieszkańców Schroniska. Kilka do kilkunastu osób zatrudnianych jest do różnych prac w ramach projektu prac społecznie użytecznych, organizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Szczecinie.

Schronisko przy ul. Nehringa posiada kuchnię, która zapewnia całodobowe wyżywienie dla swoich mieszkańców, a także gotuje obiady dla osób z biednych dzielnic Szczecina (Golęcin, Stołczyn, Gocław, Skolwin) oraz dla mieszkańców schronisk przy ul. Racibora 62 i przy ul. Strzałowskiej 24.
Z jadłodajni korzystają także osoby z miasta, których abonament obiadowy opłaca Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie.

Schronisko dysponuje także świetlicą przeznaczoną dla mieszkańców, gdzie mogą oni oglądać telewizję, czytać prasę i książki, grać w szachy itp. Podopieczni mają zapewnioną opiekę duszpasterską. Odwiedza nas ksiądz, który służy rozmową i poradami, zapewnia możliwość Spowiedzi Św., chorzy mogą skorzystać także z innych sakramentów. Organizowane są także rekolekcje, które odbywają się w schronisku, w Sanktuarium w Rokitnie koło Gorzowa Wlkp. lub innych miejscach.