Wolontariat w Niemczech

Zobacz także:

ROCZNY WOLONTARIAT W AKWIZGRANIE (AACHEN) W NIEMCZECH

Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej wraz z Pax Christi zaprasza!

SPRÓBUJ!!! NAPRAWDE WARTO!!

PAX CHRISTI - to Międzynarodowy Katolicki Ruch dla Pokoju działający w ponad 50 państwach świata. Pax Christi diecezji Aachen jest jednym z 20 oddziałów niemieckiej sekcji Pax Christi, który realizuje min. projekty w ramach pojednania polsko-niemieckiego.

O CO WŁAŚCIWIE CHODZI??

To roczna służba socjalna odbywana ochotniczo przez młodych ludzi w innym kraju, okazja do lepszego poznania siebie, odkrywanie i uczenie się rozumienia różnorodności poprzez poznanie odmiennego kulturowo kraju, jego mieszkanców i ich języka, kultywowanych tam wartości i obyczajów, to szansa na niwelowanie stereotypów... To również urzeczywistnianie idei porozumienia między narodami!

Już od 17 lat z ramienia naszej organizacji młodzi ludzie z Niemiec odbywają pokojową służbę jako wolontariusze w Polsce:

• w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Krzyżowej k/Wrocławia,
  • w Domu Pomocy Społecznej w Bobrku k/Oświęcimia
  • od 2002 roku w Domu Dziecka w Kisielanach k\Siedlec
  • a od 2006 w Centrum Dialogu i Modlitwy w Oświęcimiu

W latach 2001 - 2008, w ramach realizacji swoich projektów Pax Christi Aachen przyjęła ośmiu polskich wolontariuszy, a w bieżącym roku służbę odbywa rownież wolontariuszy z Bośni.

GDZIE?

W przepięknym, łączącym granice trzech państw: Belgii, Holandii i Niemiec, mieście Akwizgran (Aachen), gdzie wąskimi brukowanymi uliczkami, przy których piętrzą się zabytkowe kamienice, spacerują ludzie ze wszystkich stron świata... Atmosfera tego miasta sprawia, że czujesz się tu bezpiecznie i... dobrze. Ale spróbuj tego doświadczyć sam(a)!!!

Wolontariusz(ka) pracuje ok. 35 godz. tygodniowo.

Ok. 5 godz. w lokalnym biurze Pax Christi w Aachen, gdzie do zakresu jej/jego zadań należy przede wszystkim:

• współpraca przy realizacji bieżących projektów ("Bieg dla pokoju", "Dzień Otwartych Drzwi", "Flohmarkt-Pchli Targ"),
  • pośredniczenie w kontakcie z polskimi partnerami,
  • załatwianie drobnych, bieżacych spraw.

Pozostały czas to praca w grupie, aktualnie 8 (Achterstrasse) lub 10 (Brandt) dorosłych osób z różnymi dysfunkcjami ruchowymi z Vinzenz-Heim Aachen. Pax Christi nie oczekuje fachowego przygotowania w tym zakresie.

NA KOGO CZEKAMY?

Jeśli skończyłeś 18 lat i jesteś otwartą, pełną entuzjazmu, ciekawą świata osobą, która chce zdobywać nowe doświadczenia, zrobić coś nowego dla siebie i innych osób, czekamy właśnie na CIEBIE!!
(poziom znajomości języka niemieckiego ma najmniejsze znaczenie przy wyborze kandydatów)

Czas trwania służby: 01. 08. 2010 - 30. 09. 2011
Rekrutacja: do 01.04. 2010
Wymagane dokumenty: LIST MOTYWACYJNY, ŻYCIORYS, ŚWIADECTWO(A) SZKOLNE, (mogą być po polsku), FOTOGRAFIA.

Adres nadsyłania dokumentów:

Pax Christi im Bistum Aachen
Klosterplatz 7
D-52062 Aachen
tel. 0049/241/402876
fax. 0049/241/4018796
e-mail: info@pax-christi-aachen.de
www.paxchristi-aachen.de

Pax Christi pokrywa koszt podróży (przejazd autokarem lub pociągiem kl. II, po skorzystaniu z dostępnych ulg), zapewnia mieszkanie, ubezpieczenie oraz miesięczne kieszonkowe.
W ramach przygotowania do służby wolontariusz(ka) odbywa miesięczny kurs językowy w Niemczech /sierpień/ oraz praktykę przy Pax Christi Aachen /wrzesień/, w ramach której zapoznaje się z celami i oczekiwaniami organizacji oraz specyfiką pracy.
Podczas służby wolontariusz(ka) ma również zapewnione regularne, fachowe wsparcie.
Ponadto mają miejsce dwa spotkania wszystkich wolontariuszy odbywających swoją służbę w danym roku, podczas którch analizowany jest jej przebieg.

PYTANIA?? WĄTPLIWOŚCI??

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania i rozwieje Wasze ewentualne wątpliwości
Pozdrawiamy życząc mądrych decyzji!
Piszcie!!:
freiwillige@pax-christi-aachen.de