SCHRONISKO DLA KOBIET I DOM DLA MATEK Z DZIEĆMI

70-892 SZCZECIN
TEL. 091 46 21 329
; csc.piaseczna@gmail.com

Schronisko przeznaczone jest dla bezdomnych kobiet i matek z dziećmi z gminy miasta Szczecin. W ośrodku dysponujemy 13 pokojami wieloosobowymi, w których posiadamy miejsca noclegowe dla 50 osób, w tym również dla dzieci do lat 16. Na terenie schroniska funkcjonuje kuchnia i jadalnia zapewniająca całodobowe wyżywienie. Na miejscu znajduje się duża bawialnia wyposażona w materiały i pomoce edukacyjne oraz przestrzenna sala telewizyjna, w której dostępna jest biblioteka, wideoteka, komputer, stół do tenisa stołowego, gry towarzyskie, szachy itp. W sali telewizyjnej odbywają się różnego rodzaju aktywności, zajęcia i warsztaty, organizowane są w niej także msze święte i rekolekcje. Placówka ma stałą opiekę duszpasterską. Mieszkańcy mają do dyspozycji duży, ogrodzony teren rekreacyjny, z trampoliną, placem zabaw dla dzieci, boiskiem do gry w piłkę nożną, paleniskiem oraz ogródkiem.

Nasze mieszkanki otoczone są opieką terapeuty uzależnień, pedagogów, socjoterapeutów, pracowników socjalnych, opiekunów osób zależnych. Pracownicy schroniska służy radą  i opieką w każdej sytuacji. Podopieczne placówki w czasie pobytu pełnią dyżury na rzecz domu i podejmują próby usamodzielnienia się (znajdują pracę, uczęszczają na terapię, uzupełniają braki pedagogiczne).

W naszych działaniach ściśle współpracujemy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie (Dział Pomocy Osobom Bezdomnym, przy ul. Kaszubskiej 30), gdzie ustalany jest kierunek pomocy dla kobiet, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Wspólnie opracowujemy indywidualny program wychodzenia z bezdomności i długotrwałego bezrobocia.

W schronisku staramy się stworzyć naszym podopiecznym namiastkę domu rodzinnego oraz motywować je do prawidłowego funkcjonowania w społeczeństwie.

Centrum Socjalne Caritas na terenie miasta Szczecina posiada również trzy domy zajmujące się opieka nad bezdomnymi mężczyznami.