Specjalistyczno-Opiekuńcza Placówka Wsparcia Dziennego Caritas przy parafii pw. Miłosierdzia Bożego

Zobacz także:

"Kubuś Puchatek"
71-670 Szczecin, ul. Przyjaciół Żołnierza 45; tel. 502 288 356

Bieżące wydarzenia są zamieszczane na facebooku:

Nasza placówka powstała w 2007 roku i nosi nazwę "Kubuś Puchatek". Mieści się na osiedlu Książąt Pomorskich przy parafii pw. Miłosierdzia Bożego. Dni na świetlicy mijają mam bardzo radośnie, dzieci po przyjściu ze szkoły odrabiają lekcje z  pomocą pań,  jedzą posiłek. Mają też czas na zabawę własną, choć biorą udział w różnorakich zajęciach - od zajęć socjoterapeutycznych, plastycznych, sportowych, kulinarnych - prowadzonych przez panie wychowawczynie na świetlicy; przez zajęcia piłkarskie i treningi aikido odbywające się w szkole. Równie często panie wychowawczynie zabierają dzieci na wycieczki małe i duże.  Byliśmy w Międzyzdrojach, Świnoujściu, w Inowrocławiu (gdzie zdobyliśmy 1 miejsce oraz wyróżnienie w konkursie fotograficznym „Ocalić od zapomnienia”- Ogółnopolskim). Chodzimy również do kina oraz byliśmy w manufakturze zdrowych słodyczy. Do świetlicy uczęszcza ok. 25 dzieci - od trzylatka do piętnastolatów. Mimo takiej rozpiętości wieku dzieci bardzo się lubią, pomagają sobie i innym - w każdym miesiącu mają wolontariackie zadania – piszą listy do chorych dzieci, zbierają żywność i makulaturę dla schroniska, wysyłają sukienki dla kobiet z Afryki. Panie wychowawczynie koordynują te działania i również starają się pomagać swoim świetlicowym dzieciom. Pomagają w nauce, rozwiązują problemy, organizują i załatwiają wyjścia, załatwiają ubrania, książki oraz żywność. Czynnie wspierają również rodziców dzieci w ich wychowaniu. Dzieci chodzą na zajęcia do osób starszych z Domu Pomocy Społecznej "Domu Kombatanta" przy ul. Kruczej.