Specjalistyczno-Opiekuńcza Placówka Wsparcia Dziennego Caritas "Nasza Pasterzówka" przy parafii pw. Niep. Serca NMP

"Nasza Pasterzówka" to nazwa placówki Caritas przy Wspólnocie Sióstr Uczennic Krzyża w Szczecinie Stołczynie, ul. Kościelna 4a, 71-834,  tel. 91 453 8449, kom. 513 123 199. Istnieje ona od ponad dziesięciu lat i na tej przestrzeni czasu przeszła wiele przeobrażeń. Obecnie dysponujemy bardzo dobrze wyposażoną salą, biblioteką, w której dzieci mogą odrabiać lekcje i kuchnią. Od czerwca 2013 roku mamy piękny plac zabaw. Stałą opieką objętych jest ok. 30 dzieci (członkowie świetlicy). Pozostałe korzystające z placówki dzieci uczestniczą w zajęciach nieregularnie (są to tzw. sympatycy i jest ich ok 15). Wiek wychowanków zamyka się w granicach 6 – 15 lat.

Dzieci uczestniczą w zajęciach w godzinach od 12.30 do 17.30 od poniedziałku do piątku. Mogą tutaj realizować swoje marzenia, rozwijać talenty plastyczne, muzyczne, teatralne, kulinarne. Raz w tygodniu, dzięki życzliwości Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 9 uczestniczą w zajęciach sportowych na sali gimnastycznej. Zaangażowanie sponsorów umożliwiło wyposażenie sali w sprzęt kompurterowy. Ponadto codziennie dzieci mogą liczyć na pomoc w odrabianiu lekcji, często pomagają sobie nawzajem, ucząc się służyć innym i czerpać radość z bycia pomocnym.

Wiele dzieci bardzo lubi szczególnie tę część dnia, kiedy można grać w ping-pong, piłkarzyki, korzystać z różnych gier, układać puzzle, itd. Dodatkowo staramy się, aby w naszej świetlicy panował klimat wzajemnej serdeczności i sympatii a kontakty między wychowawcami a dziećmi były bardziej osobiste poprzez poznanie potrzeb dziecka i zaspokojenie ich.

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku: http://www.facebook.com/search/top/?q=świetlica%20stołczyn

Dzieci chętnie wyjeżdżają na wycieczki, uczestniczą w połkoloniach, zajęciach w czasie ferii zimowych.

W 2014 roku dodatkową atrakcją były dla nas odwiedziny różnych ciekawych osób. W podróż dookoła świata z instrumentami perkusyjnymi zabrał nas Pan Tomasz Joniec a na "zabawę - wycieczkę" do krainy Ćwierćland zaprosiła nas Pani Izabela Dolinna ze szczecińskiego oddziału KLANZY.

Codzienna modlitwa, udział w nabożeństwach, zajęciach Koła Misyjnego zbliżają nas do Pana Boga i uczą otwierania się na siebie nawzajem, bo wszyscy jesteśmy Owieczkami Jezusa Dobrego Pasterza.