Pólkolonie 2018

8 lipca 2018 - dodał s. Izabela Jasińska

2 lipca rozpoczęliśmy półkolonie letnie, które zakończą się 13 lipca. W czasie półkolonii mieliśmy liczną grupę wychowanków – 50 podopiecznych . Pierwszy dzień rozpoczęliśmy od ułożenia regulaminu i ustalenia zasad, które będą nam towarzyszyły przez dwa tygodnie. Później przyszedł czas na trochę szaleństw na placu zabaw. Po powrocie pyszny obiad i rozejście się do domów.
Drugi dzień to prawdziwa przygoda w Papugarnii. Zobaczyliśmy różnorodne papugi, poznaliśmy ciekawostki na ich temat ponad to mogliśmy je karmić. Największe zrobiły na nas wrażenia Ary, które dożywają aż 100 lat. Po powrocie na świetlicę nasze Panie psycholog przeprowadziły nam zajęcia socjoterapeutyczne o tematyce  ,,Skarby przyjaźni”. Porozmawialiśmy sobie o potrzebie posiadania przyjaciela.
Środę rozpoczęliśmy od gimnastyki, która miała być rozgrzewką przed tym co czekało nas później. Przeprowadziliśmy dyskusję  na temat zdrowego stylu życia i wartości aktywności fizycznej. Później skierowaliśmy się w stronę wrotkarni ,,Rolling Wings”. Po dobraniu rolek, kasku i ochraniaczy przyszedł czas na mała instrukcję i wejście na tor. Lęki zostały szybko pokonane a my bawiliśmy się świetnie. Po wyjściu z wrotkarni skierowaliśmy się na Jasne Błonia gdzie złapaliśmy trochę oddechu a czas spędziliśmy na zabawach min. z chustą klanza.
W czwartek dzień zaczęliśmy od opowieści o naszych szczecińskich jeziorach a później przyszedł czas na  zabawy w podchody w parku Kasprowicza. Po obiedzie przyjechała do nas p. Kasia z ,,Robótkowa” która przeprowadziła zajęcia plastyczno-techniczne. W efekcie powstały przepiękne wyspy z latarenkami.
W piątek zostaliśmy uroczeni ulubionymi naszymi pączkami. Codzienne poznajemy  piosenki religijne i dzisiaj możemy się pochwalić już piątą naszą piosenką. Piatek zakończyliśmy w kinie na filmie  "Odlotowy nielot".
        Następny tydzień zapowiada się  tak samo atrakcyjnie jak poprzedni. Zaczniemy od wyjazdu do Ostoi gdzie odbędą się zajęcia związane z różnymi formami energii odnawialnej.  Później przyjdzie czas na zabawy sportowe na świeżym powietrzu oraz przejażdżka gokartami  a zwieńczeniem na sam koniec będzie ognisko.   We wtorek czeka nas niesamowity rejs statkiem po odrze. Kolejnego dnia wybieramy się autokarem do parku trampolin ,,Fun Jump” i na lasery. Przedostatni dzień to wycieczka autokarowa do  gospodarstwa agroturystycznego w Smętowicach. Zostaniemy tam zapoznani ze zwierzętami w mini zoo, skorzystamy z różnych sprzętów sportowych oraz zrobimy ognisko. Ostatni dzień będzie czasem na podziękowania, pożegnania. Odbędzie się msza św. w Seminarium. Później wybierzemy się  do kina na wspólny posiłek. Przygotowany przez nas.
Jesteśmy wdzięczni panu Bogu za to ze bezpiecznie przeprowadził nas przez czas półkolonii . Za to, że poznaliśmy wiele dobrych ludzi ,które sprawiły , że ten czas był dla nas wyjątkowy i pomogli nam w organizacji półkolonii letnich dla dzieci.

Półkolonie zostały zorganizowane dzięki dofinansowaniu ze środków Gminy Miasto Szczecin.

Dodatek: Galeria zdjęć