VI Forum Wolontariatu

28 maja 2018

Caritas Archidiecezji Szczecińsko- Kamieńskiej w dniu 01.04.2018r. rozpoczęła realizację projektu „Wolontariat- mój pierwszy krok w przedsiębiorczość”, który finansowany jest ze środków Narodowego Banku Polskiego.

W okresie od 01.05.2018r. do 30.05.2018r.  przeprowadzono 2 szkolenia w formie warsztatowej. Pierwsze ze szkoleń „Twój pieniądz= Twoja odpowiedzialność” odbyło się 18.05.2018r. Prowadzący szkolenie- Pan Andrzej Radziwinowicz przedstawił uczestnikom zagadnienia uwzględnione na etapie planowania. Młodzież dowiedziała się m.in. jak funkcjonuje bank, czy pieniądze w banku są bezpieczne oraz na czym polega praca Narodowego Banku Polskiego. 19.05.2028r. odbyło się szkolenie „Zbuduj zespół marzeń” prowadzone prze Panią Sylwię Michałowską, która jako psycholog przybliżyła uczestnikom m.in. zasady współpracy w biznesie oparte o wartości współdziałania. Prowadzone zajęcia pozwoliły uczestnikom na odkrycie drzemiącego w nich potencjału, określenie wartości jakimi chcieliby się kierować jako przedsiębiorcy, czy jakie cechy ujawniają obecnie, które mogłyby im pomóc lub przeszkodzić w zarządzaniu zespołem.

25.05.2018r, odbyła się wycieczka edukacyjne do Warszawy dla grupy 70 wolontariuszy (wraz z opiekunami), w planie której znalazła się wizyta w Caritas Polska- ogólnopolskiej organizacji pozarządowej oraz m.in. w Centrum Pieniądza NBP im. Sławomira Skrzypka. Uczestnicy zdobyli cenną wiedzę na temat historii pieniądza, ale mieli także okazje by dzięki metodom interaktywnym zaangażować się w proces edukacji ekonomicznej- m.in. zobaczyli prawdziwą sztabkę złota, czy symulacje pokoju giełdowego.

Zarówno wycieczka edukacyjna jak i udział w szkoleniach potwierdzony został listami obecności oraz ankietami ewaluacyjnymi sprawdzającymi zakres przyswojenia prezentowanych treści.

20.05.2018r. publicznie ogłoszony został konkurs pt. „Wolontariusz= Przedsiębiorca”. W dniach od 1.06.2018r. do 20.06.2018r. przyjmować będziemy zgłoszenia, by do dnia 23.06.2018r. oficjalnie ogłosić wyniki i wręczyć nagrody.