Wakacyjna wycieczka zorganizowana przez PZC w Babinku

4 sierpnia 2014 - dodał AP

Parafialny Zespół Caritas działający przy parafii p.w. św. Judy Tadeusza w Lubiczu filia w Babinku w dniu 22 lipca 2014 r. zorganizował wyjazd nad morze.

Współorganizatorem wycieczki do Międzyzdrojów była Gmina Banie a uczestniczyło w niej 33 dzieci wraz opiekunami.

O godzinie 7:40 był wyjazd uczestników autobusem nad morze. W czasie jazdy został poruszony temat poważmy i delikatny jednocześnie dotyczący skutków nadużywania alkoholu. Dzieci różnie reagowały, częśc zabierała głos inne milczały. Opiekunowie otrzymali ulotki dotyczące profilaktyki alkoholowej. Po dotarciu na miejsce wszyscy skierowali się na plażę. Dzieci natychmiast weszły do wody a rodzice preferowali kąpiel słoneczną. Popołudniu uczestnicy grupami zwiedzali Międzyzdroje. Spacerowali podziwiając Aleję Gwiazd, ciekawe pomniki i kupowali pamiątki. Dla niektórych dzieci była to jedyna atrkacja bieżących wakacji. Późnym wieczorem maluchy wraz z opiekunami wrócili do domów.

Organizatorom zależało przede wszystkim na sprawieniu radości najmłodszym. Na zakończenie wręczyli dzieciom  pamiątki z wycieczki - specjalnie na ten cel przygotowano kubki mające przypominac wspaniale spędzony dzień. Na kubkach umieszczono logo Gminny Banie oraz PZC Lubicz Filia Babinek a także statek i napis "pamiątka z Międzyzdroji".